Kuchnie przemysłowe / Restauracje
Wydajny wyciąg kuchenny jest niezbędny w komercyjnych kuchniach przemysłowych, a także w restauracjach.
Głównym zadaniem maski wyciągu i podłączonej do niej instalacji wyciągowej/ekstrakcyjnej jest usuwanie mieszaniny par (wody), tłuszczów, substancji stałych i zapachów z kuchni na zewnątrz. Mieszanina ta nazywana jest również parą wodną lub oparami. Wentylator, zwykle zainstalowany w okapie, zasysa opary i wydmuchuje je na zewnątrz przez specjalne rury wydechowe. Zasysanie brudnego, wilgotnego i tłustego powietrza powoduje powstanie w kuchni podciśnienia, dlatego konieczna jest dobra wentylacja pomieszczenia.
Nagromadzenie tłuszczu w systemie odprowadzania spalin, masce kuchenki lub w istniejących filtrach jest wysoce łatwopalne i stanowi duże zagrożenie pożarowe.
Z tego powodu kuchenne systemy wyciągowe podlegają nie tylko homologacji
i odbiorowi, ale muszą być również regularnie czyszczone przez specjalistyczne firmy.
Stosowanie chemicznych środków płuczących oraz nadciśnienie wytwarzane przez wentylator wymaga, aby układ powietrza wylotowego był odporny na ciśnienie i odpowiednio ogranicza wybór odpowiednich systemów. Do dużych kuchni i restauracji polecamy zastosowanie naszego uniwersalnego urządzenia DW-KL. Ten izolowany, wysokotemperaturowy system odprowadzania spalin posiada trwale szczelne połączenie pomiędzy rurami ze stali nierdzewnej za pomocą stożkowego systemu wtykowego bez uszczelek z silikonu lub EPDM, które mogłyby zostać uszkodzone przez gorące powietrze wylotowe.