Palarnie kawy
Aby uzyskać dobrą kawę, potrzebne są idealnie wypalone ziarna!
Palenie początkowo surowych ziaren kawy odbywa się w specjalnych maszynach do palenia. Ziarna kawy umieszczone w obracającym się bębnie są podgrzewane do wewnętrznej temperatury od 200 do 1000 °C, w zależności od procesu palenia. Im gorętsze jest prażenie surowych ziaren, tym szybciej można rafinować duże ilości ziaren (prażenie na gorąco). Delikatniejsze prażenie w bębnie zajmuje więcej czasu i przebiega w temperaturze około 200°C.
Podczas procesu prażenia powstają pożądane aromaty, a każde ziarno traci do 20% swojej wagi, głównie w postaci oleju i wody. Uwolniony gaz tłuszczowy musi zostać przetransportowany na zewnątrz przez wysokotemperaturowy układ wydechowy.
Z biegiem czasu tłuszcz i wilgoć gromadzą się tam coraz bardziej, stwarzając zwiększone zagrożenie pożarowe, dlatego regularna konserwacja i chemiczne czyszczenie przewodu kominowego przez specjalistyczne firmy jest obowiązkowe.
Aby zachować szczelność systemu rur podczas procesu czyszczenia i uniknąć nieprzyjemnych zapachów w pomieszczeniu instalacji, konieczne jest zastosowanie szczelnego ciśnieniowo systemu odprowadzania spalin. Dotyczy to tym bardziej sytuacji, gdy automatyczny opiekacz posiada zintegrowany wentylator. Jednak systemy z konwencjonalnymi uszczelkami silikonowymi lub EPDM nie mogą być tutaj stosowane, ponieważ mogą one zostać uszkodzone z powodu czasami wysokich temperatur gazów spalinowych.
Jest to oczywisty przypadek dla naszego systemu odprowadzania spalin DW-KL ze stali nierdzewnej, który jest szczelny do 5000 Pa dzięki metalowo-stożkowemu połączeniu wtykowemu. Jako układ wydechowy o podwójnych ściankach, posiada on również izolację mineralną między rurami wewnętrznymi i zewnętrznymi, co zmniejsza emisję temperatury i hałasu do pomieszczenia instalacji.
Dla palarni kawy pracujących w trybie podciśnienia, systemy DW-FU i DW-ECO 2.0 są dobrą alternatywą.