Piece do wypiekania pizzy
Czy z pieca opalanego drewnem, gazowego czy elektrycznego - każdy lubi pizzę!
Podstawą każdej pizzerii jest dobry piec do pizzy o optymalnej temperaturze pieczenia. W sektorze gastronomicznym można spotkać głównie piece do pizzy z napędem elektrycznym, ponieważ zdobywają one punkty za szybkość i równomierność procesu pieczenia. Z kolei gazowe piece do pizzy są często spotykane w miejscach mobilnych, takich jak bary z przekąskami czy wózki vendingowe. Wreszcie, klasyczny piec kamienny opalany drewnem jest często preferowany przez smakoszy i w sektorze prywatnym.
Niezależnie od trybu pracy pieca do pizzy, podczas procesu pieczenia powstają stosunkowo gorące spaliny o temperaturze 400°C, które muszą być odprowadzane na zewnątrz przez odpowiedni system odprowadzania spalin. Tłuszcze zawarte w spalinach i duża zawartość wilgoci zapewniają w dłuższej perspektywie zwiększone ryzyko pożaru w rurze wydechowej, dlatego regularna kontrola jest niezbędna.
Specjalistyczne firmy do czyszczenia używają chemicznych środków płuczących, dlatego szczelność jest podstawowym wymogiem przy wyborze odpowiedniego systemu odprowadzania spalin. Ze względu na wysokie temperatury spalin systemy odprowadzania spalin z konwencjonalnymi uszczelkami, np. z silikonu, nie są tu jednak dobrym wyborem, dlatego do pieców do pizzy zalecamy stosowanie naszego odpornego na wysokie temperatury, stożkowego systemu odprowadzania spalin DW-KL z metalową uszczelką powierzchniową.